Så kassler, den vanligaste maträtten på julafton på Island...är det något ni kan tänka er ersätta skinkan med? Detta recept är för en lite lyxigare variant, nämligen den honungsglaserade kasslern!
Köttet:
- 1 bit kassler
- 2 liter vatten
- 2 dl rött vin
- 1 lök
- 1 selleristjälk
- 10 st svartpepparkorn
- 4 st kryddnejlikor
- Lägg köttet i vattnet och tillsätt sedan vin, grönsakerna (grovt hackade) och kryddorna. Koka upp långsamt och låt sedan sjuda i 30-40 minuter.
- Ta sedan ur köttet från buljongen och låt svalna i ca 20 minuter.
Bild lånad av www.kjothollin.is
Honungsglaze:
- 2 msk söt senap
- 2 msk honung
- 2 msk farinsocker
- 1 msk vinäger
- Blanda ihop ingredienserna och pensla sedan glazen över köttet. Värm ugnen till 180°C och placera sedan köttet i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Servera sedan med brynt potatis, rödvinssås och syrad rödkål.
Bild lånad från www.iheartreykjavik.net
Smaklig gris!
Intressant! Jag minns faktiskt ingen kassler från mitt år på Island. På julen åt vi får tror jag. Resten av året åt vi kolja (sex dagar i veckan) ;)