Sockerstinn

Vi valde att betala för frukost på hotellet då det kändes mest bekvämt men vi fick snabbt erfara att fransmännen gillar sitt socker direkt på morgonen. Vi är båda väldigt ovana med denna typ av frukost (nutella, söta sylter, marmelader, yoghurtar o.s.v.) så det slutade självklart med att vi båda fick världens sockerrus med tillhörande hjärtklappning myror i byxorna. Denna typ av frukost är väldigt vanlig i Frankrike så ett tips är att kolla upp typ av frukost innan ni bokar.
 
Efter en stunds illamående behövde vi ju självklart göra oss av med lite energi också och hur gör man det på bästa sätt i en ny stad? Jo man börjar promenera runt så klart.
Pyramide du Louvre
 
Sagt och gjort så blev första stoppet hotellets nästa kända granne, Musée du Louvre, som så klart kryllade av vakter och besökare. Jag tyckte det var mycket folk och trängsel men fick höra att detta var en bra period för besök med "lite" turister och att det bara några veckor senare skulle bli värre då många asiatiska länder skulle ha ledigheter och börja dyka upp i Europa.
 
 
Efter Louvren fortsatte promenaden längst gatan Rue de Rivoli där du har en stor trädgård med fontäner, olika samlingsplatser, karuseller, löp/promenadspår och mycket mer på din ena sida och främst affärer och hotell på din andra sida.
 
Arc de triomphe du Carrousel
 
Från slutet av trädgården har du sedan en mycket fin vy över Eiffeltornet och det är många som kommer hit bara för att fota med tornet i bakgrunden. Jag fick själv agera fotograf åt tre olika par som frågade så snällt om de kunde få hjälp, jag hoppas de idag kan titta på bilden och minnas något bra.
 
Tour Eiffel

Efter trädgården Jardin des Tuileries kommer du till den stora trafikplatsen Concorde som sedan övergår i den berömda gatan Avenue des Champs-Élysées.
 
Luxor Obelisk
 
Place de la Concorde med Tour Eiffel i bakgrunden

Eftersom jag alltid har med mig kameran på mina promenader så tar dem lite längre tid än de säkert hade gjort för er och det är anledningen till att jag inte kom längre än till Concorde denna dag innan det var dags att vända.
 
Arc de Triomphe längst bort på Avenue des Champs-Élysées
 
Det finns mycket att se i denna stad och vi kan konstatera att två nätter inte är tillräckligt med tid för att hinna se och uppleva allt så boka en längre tripp om du vill hinna är mitt tips.
 

Kväll i Paris

Så hittade vi äntligen hotellet och möttes av en trevlig kvinna i receptionen som checkade in oss och förklarade de vanliga rutinerna. Vårt rum låg en trappa upp och frukosten skulle serveras en trappa ner morgonen därpå.
 
Rummet i sig är rent och  frächt men väldigt litet, utöver sängen finns det inte mycket plats över för andra möbler men i vårt fall spelar det ingen större roll eftersom vi endast ska stanna i 2 nätter. Dock blir jag ännu en gång förvånad över hur korta sängar vissa länder verkar ha. Enligt mitt pass är jag 170 cm lång och ändå sticker foten delvis utanför sängen när jag lägger mig, samma fenomen inträffade även i Dublin.
 
Första kvällen i Paris är vi trötta och hungriga så vi orkar inte leta allt för länge efter middag utan väljer en restaurang/bar i närheten av hotellet och beställer in varsin hamburgare. Om du är en sån person som brukar be om att få ett stekt ägg eller liknande på din burgare hemma i Sverige så hade du gillat denna då allt (bacon, ost och ägg) ingick på standardburgaren. Mycket god burgare med andra ord och ett bra avslut på första dagen som gav Brasserie Franco-Americane ett bra betyg från oss.
 
 
Andra kvällen däremot bad vi kvinnan i receptionen om råd för att hitta bättre fransk mat och hon sa åt oss att promenera över La Seine till området Sorbonne och mycket riktigt finns där många restauranger i varierande prisklasser med god fransk mat. Kvällen till ära blev det trerätters och framförallt varmrätten (anka) och efterrätten (chokladmousse) var fenomenala.
 
Eftersom vi åkte i mitten av mars så var vädret ganska ostadigt och under promenade till Sorbonne hann ett oväder dra in (bilden ovan) med en kraftig regnskur. Regnet försvann dock lik fort (bilden nedan) och det är denna typ av molniga väder du kan räkna med under denna period i Paris.
 
Petit Pont - Cardinal Lustiger
 
Förutom La Seine så ligger även Notre Dame katedralen mellan Sorbonne och Hotel des Ducs d'Anjou så vi valde att ta vägen förbi denna vackert upplysta byggnad (bilden nedan) på vägen tillbaka från middagen. Nu hade det hunnit bli helt mörkt ute och vi märkte att det fläckvis fanns väldigt dåligt upplysta partier längst floden vilket gjorde att promenaden tillbaka till hotellet blev längre eftersom det var bitvis svårt att lokalisera sig.
 
Cathédrale Notre-Dame
 

On the go

5 minuter innan incheckningen stänger så rusar vi in på Arlanda och självklart fungerar inte automaterna med vårt bokningsnummer så vi joggar vidare till närmsta servicedisk. Kvinnan vid disken är lika stressad som vi eftersom hon strax ska ta sig till gaten och börja boarda planet, men hon hjälper oss checka in först och skickar iväg oss till säkerhetskontrollen. På väg dit inser vi att vi förlorat vår platsbokning på flyget på grund av sen incheckning och har inte ens platser bredvid varandra vilket känns lite jobbigt då en av oss lider av flygrädsla. Innan boarding får vi veta att inget kan göras åt detta utan vi får acceptera läget eftersom vi kommit så sent. Så vad är syftet med att jag berättar detta? Jo, för det första kan vi konstatera att det är riskabelt att be en tidsoptimist om skjuts till flygplatsen men framförallt vill jag tala om att cabinpersonalen hos KLM nog är den bästa jag stött på hittills.
 
Med andra ord så löste de placeringen utan problem och en av flygvärdinnorna tog sig även tid att berätta sin historia om att gå från att vara extremt flygrädd till att arbeta som flygvärdinna på heltid.
 
Det är tidig eftermiddag när vi sedan landar på Charles de Gaulle. Vi har beslutat att på egen hand ta oss in till Paris och påbörjar därför den långa promenaden mot tågstationen. Att ta tåget från flygplatsen in till Paris är enkelt, billigt och smidigt men var beredd på att tågets standard är i klass med pendeltåget som trafikerade linjen Märsta-Södertälje för 15 år sedan fast ännu lite mer slitet.
 
Hotellet vi har bokat genom Hotels.com heter Hotel des Ducs d’Anjou och ligger ett stenkast ifrån köpcentrat Les Halles där även tåget som av en händelse stannar. Det ska enligt kartan vara en kort promenad platserna emellan och vi har en fontän som riktmärke.
Fontaine des Innocents
Denna fontän...behöver jag säga att vi passerade den flertalet gånger innan vi förstod att det var den vi letade efter?
Visa fler inlägg