Resetips 2.1 - Rom - Baccano

Okej, första restaurangtipset från Rom....Baccano Ristorante i närheten av Fontana di Trevi. Lite åt det dyrare hållet men sååååå god och fräsh mat att det är värt pengarna tycker jag. Under högsäsong så lär man nog boka bord här men såhär på våren fick vi tag på ett bord för två till middag och avnjöt en tvårätters med supergott vin till som vår servetris valde åt oss. Märktes tydligt att det är kunnig personal som jobbar här och vi kan varmt rekommendera ett besök hit!:)
 
Tonfisk med råris
 
Rådjur med spenat, grönt äpple och en jättegod puré (kommer inte ihåg vad som var i dock)
 
Supergod variant av tiramisu
 
Deras version av en citron pavlova (liiite för hård maräng om du frågar oss men smakmässigt jättegod)

Resetips 2 - Rom - Mat

Så jag tänkte inleda mattipsen med ett generellt inlägg om maten i Rom, som för övrigt kan vara allt ifrån otroligt underbar god till bläää och dyr.
 
 
För er som inte vet så består ofta en italienska menyn av förrätt, varmrätt 1, varmrätt 2 och efterrätt där förrätten ofta är åt grönsakshållet och varmrätt 1 är pasta. Varmrätt 2 är kött eller fisk och efterrätten...ja, den tror jag ni har koll på. ;) inget konstigt med menyn kanske men det som är bra att veta är att 95 % av alla kött- och fiskrätter inkluderar inget på sidan av utan man måste beställa till potatis, sallad eller vad man nu vill ha. På många restauranger finns självklart pizza att beställa också och står man ut med att äta pizza och pasta under hela vistelsen så kan man komma undan med 10-15 euro/person per måltid. Annars så ska man räkna med att lägga lite pengar på maten när man är här då de flesta kött- och fiskrätterna går på 15-25 euro...och man blir inte helt mätt på bara det. Men enligt min mening är maten något som är värt att lägga pengar på! :)
 
 
Men trots all god mat och trevligt folk är mitt råd att kolla upp lite restauranger på t.ex. Tripadvisor innan ni sätter er och äter. Det är inte alltid maten som kan fela utan tyvärr har många restauranger i närheten av turiststråken lagt till med taskig attityd och extra skatter som de lägger till på notan.
 
 
Detta var ett lysande exempel på en restaurang vi tyckte såg jättemysig ut men efter att ha kollat Tripadvisor blev vi varse om att detta ställe lägger till 10 % på notan och kallar det service samt att kvaliteten på maten varierar mycket. Vilket ledde till att vi struntade i att gå hit. Vi gick till andra bra ställen dock men för att detta inte ska bli ett superduper långt inlägg så kommer jag skriva ett inlägg för varje restaurang som är värd att nämna.
 
Ett sista tips innan jag lämnar er för denna gång är dessa underbara pizzaslicer som går att köpa för ca 4 euro styck lite överrallt i Rom. Perfekta mellanmål när man är ute och ser sig omkring!:)
 
 
 

Resetips 1 - Rom

Så vart börjar vi? Vi tar det väl från början helt enkelt och nämner lite kring transporter. När du anländer till någon av flygplatserna  strax utanför Rom så kommer du att stöta på en hel del människor som frågar om du behöver taxi in till Rom och det kan vara lockande att svara ja här. Innan du svarar ja ska du dock fråga efter priset på resan för tyvärr är det många privatfirmor som haffar dig och är du inte uppmärksam så kan resan till ditt hotell bli väldigt dyr (runt 125 euro). Det kan tyckas självklart att man ber om pris osv men när man är trött och kanske lite stressad och förvirrad på en stor flygplats så kan saker ibland bara gå av farten.
 
  

Istället för taxi eller privatbil så rekommenderar jag istället att (om du inte redan bokat hämtning i samband med din hotelllbokning vill säga) ta tåget eller flygplatsens Shuttle. Tåg från FCO in till Terministationen i Rom går på drygt 14 euro per person och därifrån kan du antigen gå eller ta metron vidare. Dock är det en bit att gå från tåget till metron på Termini. Är ditt hotell lite mer avsides ifrån stationen eller en metrostation så är en Shuttle ett bättre val då de har flera förutbestämda stopp inne i Rom och dom väljer det stoppet som passar bäst för dig. Vi tog en Shuttle och betalade 15 euro per person för det.
 
  

När det sedan dags att åka hem så erbjuder många hotell en privatbil för transport och priset ligger på ca 50 euro för en bil som tar upp till 4 personer och det är oftast kontant betalning till chauffören som gäller. Vanlig taxi går också och de ska ha ett fast pris på 48 euro från centrala Rom till flygplatsen...men det är inte helt ovanligt att de försöker lura en på det priset tyvärr. Vi blev tyvärr varnade några gånger om att ta vanlig taxi i Rom.
 
 
Metro och tåg funkar självklart på samma sätt tillbaka om man vill men att köpa biljett till Shuttlen är lite lurigare på hemvägen och man uppmanas att inte boka och köpa över nätet för det kan visa sig att det inte stämmer när man väl ska åka. Detsamma gäller med tågbiljetter, köp alltid i luckan vid stationen är uppmaningen. Travel safe!:)
Visa fler inlägg