Jul i Europa - Lucka 13 - Bolo Rei

Denna lucia bjuder jag på ett recept för den portugisiska fruktkakan Bolo Rei, även kallad Kungens kaka. Denna krans har alltid en särskild plast på bordet vid jul och innehåller en liten prynadssak och en bondböna (fava). Den som får favan ansvarar för att betala för nästa års kaka. Prynadssaken är ofta ett mynt som ska bringa lycka till den som finner det.
 
Ingredienser:
  • ca 1,5 dl kanderad citrusfrukt
  • ca 1 dl russin
  • ca 1,5 dl pinjenötter
  • ca 1,5 dl valnötter
  • 0,7 dl + 2 tsk portvin
  • 2 ½ tsk torr jäst
  • 0,7 dl + 2 tsk mjölk
  • 8,3 dl vitt mjöl
  • 1 ½ tsk salt
  • 7 tsk osaltat smör
  • 0,7 dl + 2 tsk socker
  • Rivet skal av 2 apelsiner
  • 3 ägg
  • 1 torkad bondböna och 1 större mynt
Förslag på topping:
  • 1 vispad äggula blandat med 1 tsk vatten
  • ca 10 kanderade körsbär
  • 1 pkt dadlar
  • floursocker
Bilden är lånad från www.prodite.pt
Börja baka:
  1. Blötlägg den kanderade frukten och nötterna i portvin över natten.
  2. Blanda mjölk och jäst i en bunke och låt stå i ca 5 minuter. Under tiden rör du ihop mjöl och salt i en annan bunke och skapa ett hål i mitten för att sedan hälla ner mjölk- och jästblandningen. Med en träslev rör du sedan ner tillräckligt med mjöl för att få en klisterkonsistens i mitten av bunken. Lägg sedan en handduk över bunken och låt stå i ca 20 minuter.
  3. Under tiden rör du ihop smör, socker och apelsinskal tills det är lätt och luftigt. Blanda sedan i äggen, ett i taget, och vispa ordentligt för varje ägg. Häll sedan blandningen i mjölbunken och rör ihop med det kvarvarande mjölet längst sidorna tills du har en mjuk deg.
  4. Vänd ner degen på en mjölad yta och knåda tills den är mjuk, len och elastisk, ca 10 minuter. Knåda sedan in den kanderade frukten och nötterna, som fått torka lite innan, i degen så de blir jämt fördelade. Lägg degen i en ren bunke och täck med en handduk så degen kan jäsa till dubbel storlek, tar ca 2-3 timmar.
  5. När degen jäst klart så tryck ner en knytnäve i degen och låt den sedan vila i 10 minuter innan du lyfter upp den på en plåt med bakplåtspapper och formar degen till en ring.
  6. Slå in bondbönan och myntet i aluminiumfolie och tryck in de båda små paketen i degen från undersidan.
  7. Låt degen jäsa i ca 1 timme till på plåten under en handduk och under tiden kan du blanda ihop äggulan och vattnet för toppingen. När degen har jäst så pensla den med ägglazen och dekorera sedan med den kanderade frukten.
  8. Värm ugnen till 175°C och grädda sedan kakan i ca 45 minuter, tills den fått en gyllenbrun färg.
  9. Låt kakan svalna på ett galler och toppa sedan av med lite florsocker innan servering.
 
Bilden är lånad från www.123rf.com
23 kommentarer publicerat i Allmänt
Taggar: Julfirande, Julkalender, Julmat, Portugisisk jul
#1 - - Linda:

Åh så spännande :-)

#2 - - Annie:

Åh den ser lyxig och god ut! :)

Sv: Åh det är så härligt när det knarrar under skorna på vintern ;) jag gillar verkligen vintern och det blir så vackra bilder ;) *ler*

Kul att du tittade in! :)

Kram :)

#3 - - Natalia:

Men gud så gott :D

#4 - - jessy:

Gud va gott det ser ut :D

#5 - - NICOLE:

Det låter spännande tycker jag :)

#6 - - Sussi:

Så kul med traditioner :)

#7 - - Erika:

Spännande. Såg dock inte ut som något jag hade mumsat på :)

#8 - - znogge:

Vilken fin och festlig kaka! Lite samma som med vår mandel i gröten.

Ha en bra Luciadag!

#9 - - Alice:

Åh, spännande!!

#10 - - Sara:

Ingen kaka för mig, jag gillar inte russin :P

Svar: Hehe attans då!😛
Kattis

#11 - - Julia Svensson:

Åh vad gott!!

#12 - - Carolina Thoor:

Åh så mumsigt! :D

Sv; ja, men absolut måste årsdagarna uppmärksammas. Dem mest efterlängtade på hela året ju, hehe! :D
Spännande. Längtar till att få se vem som blev vinnaren den 25:e :D

#13 - - Julia Persson:

Så gott!!

#14 - - JoJo:

oj det såg spännande och gott ut :)

#15 - - Petra:

sv okej vad för mat innehåller det?

#16 - - Gabriella :

Låter såå himla gott!!

#17 - - Sofie:

Aldrig hört talas om detta tidigare, låter som en spännande kaka;)

#18 - - MALIN:

Detta ser jättegott ut! Kram

#19 - - Henrik Olsson:

Det där såg bara för gott ut :)

#20 - - Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★:

Spännande recept, kanske man skulle testa att laga. Inte för att jag kan äta det själv men man kan ju bjuda andra :)

#21 - - Tove:

Vinnaren av veckansblogg är dragen, kolla in om de blev just du.
Ha en trevlig kväll och tack för att du deltog!

#22 - - Ida Lindborg ♡:

så gott!

#23 - - Fanny:

oh intressant ;) Kommer nog inte våga testa då jag inte är såååå bra på att baka eller laga mat än hahaha...