Denna lucia bjuder jag på ett recept för den portugisiska fruktkakan Bolo Rei, även kallad Kungens kaka. Denna krans har alltid en särskild plast på bordet vid jul och innehåller en liten prynadssak och en bondböna (fava). Den som får favan ansvarar för att betala för nästa års kaka. Prynadssaken är ofta ett mynt som ska bringa lycka till den som finner det.
Ingredienser:
ca 1,5 dl kanderad citrusfrukt
ca 1 dl russin
ca 1,5 dl pinjenötter
ca 1,5 dl valnötter
0,7 dl + 2 tsk portvin
2 ½ tsk torr jäst
0,7 dl + 2 tsk mjölk
8,3 dl vitt mjöl
1 ½ tsk salt
7 tsk osaltat smör
0,7 dl + 2 tsk socker
Rivet skal av 2 apelsiner
3 ägg
1 torkad bondböna och 1 större mynt
Förslag på topping:
1 vispad äggula blandat med 1 tsk vatten
ca 10 kanderade körsbär
1 pkt dadlar
floursocker
Bilden är lånad från www.prodite.pt
Börja baka:
Blötlägg den kanderade frukten och nötterna i portvin över natten.
Blanda mjölk och jäst i en bunke och låt stå i ca 5 minuter. Under tiden rör du ihop mjöl och salt i en annan bunke och skapa ett hål i mitten för att sedan hälla ner mjölk- och jästblandningen. Med en träslev rör du sedan ner tillräckligt med mjöl för att få en klisterkonsistens i mitten av bunken. Lägg sedan en handduk över bunken och låt stå i ca 20 minuter.
Under tiden rör du ihop smör, socker och apelsinskal tills det är lätt och luftigt. Blanda sedan i äggen, ett i taget, och vispa ordentligt för varje ägg. Häll sedan blandningen i mjölbunken och rör ihop med det kvarvarande mjölet längst sidorna tills du har en mjuk deg.
Vänd ner degen på en mjölad yta och knåda tills den är mjuk, len och elastisk, ca 10 minuter. Knåda sedan in den kanderade frukten och nötterna, som fått torka lite innan, i degen så de blir jämt fördelade. Lägg degen i en ren bunke och täck med en handduk så degen kan jäsa till dubbel storlek, tar ca 2-3 timmar.
När degen jäst klart så tryck ner en knytnäve i degen och låt den sedan vila i 10 minuter innan du lyfter upp den på en plåt med bakplåtspapper och formar degen till en ring.
Slå in bondbönan och myntet i aluminiumfolie och tryck in de båda små paketen i degen från undersidan.
Låt degen jäsa i ca 1 timme till på plåten under en handduk och under tiden kan du blanda ihop äggulan och vattnet för toppingen. När degen har jäst så pensla den med ägglazen och dekorera sedan med den kanderade frukten.
Värm ugnen till 175°C och grädda sedan kakan i ca 45 minuter, tills den fått en gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna på ett galler och toppa sedan av med lite florsocker innan servering.
Sv; ja, men absolut måste årsdagarna uppmärksammas. Dem mest efterlängtade på hela året ju, hehe! :D
Spännande. Längtar till att få se vem som blev vinnaren den 25:e :D
Åh så spännande :-)