Huvudnumret i de flesta ungerska hushåll vid jul är denna smakrika fisksoppa som vi i Sverige skulle kalla för metarsoppa. Soppan finns i lite olika varianter men den jag delar med mig av här sägs vara den vanligaste och till den behöver du:
- flertalet små fiskar och en större karp (kan även ersättas med t.ex. gädda)
- 1 stor lök
- salt
- 2 tsk starkt paprikapulver
Bilden lånad från www.centroetterem.hu
Tillagning:
- Fjälla och rensa fisken men spara rom och mjölke. Dela fiskarna i bitar och hacka löken.
- Koka småfisken och karphuvudet (utan gälar) tillsammans med salt och hälften av paprikapulvret i ca 1 timme. Passera sedan buljongen genom en sil och koka resten av karpen (skivad) tillsammans med resten av paprikapulvret i den silade buljongen. När karpen nästan är klar tillsätts rom och mjölke.
Bild lånad från www.fina-budapest2017.com
Denna soppa ska vara stark och brännas lite på tungan samtidigt som den serveras med antingen bröd eller tunn spagetti. Och kom ihåg att det är ingen riktigt äkta Halászlé om du inte får pilla lite med både ben och skinn.
Sörpla gott!
Det låter ju jättesmarrigt, fast gädda gillar jag inte, så vem vet om jag gillar karp ^^