Ni kommer väl ihåg att jag avslutade förra luckan med att nämna den ack så viktiga och sockersöta traditionen i Tjeckien att baka småkakor till jul? Bakandet börjar den 6:e december och i många familjer upptar det majoriteten av den lediga tiden under december månad, framförallt för mor och dotter i familjen. För många blir det även en tävling att varje måndag försöka bräcka kollegorna med hur mycket kakor och sorter som bakats under helgen. Med andra ord så bakas det en väldig mängd småkakor i Tjeckien under årets sista månad och alla kakorna äts sedan upp...
Bild lånad från www.littlebitofczech.com
Som ni säkert förstår finns det vissa kakor som är mer förekommande än andra och Linzer cookies är just en sådan kaka.
Till kakorna:
- 250g mjöl
- 150g skalade mandlar
- 240g osaltat smör
- 120g florsocker (uppdelat i 40g och 80g)
- 2 äggulor
- en nypa salt
- skal från en liten citron
- frön från en vaniljstång
Till fyllningen:
- 100g lite syrlig sylt, t.ex. hallonsylt
- 2 cl smaksatt alkohol
Bild lånad från www.bakingthegoods.com
Börja baka:
- Värm ugnen till 180°C.
- Lägg mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och baka dem i ugnen i ca 9 minuter.
- Under tiden häller du mjölet i en bunke och blandar det med salt och citronskalet och ställer sedan bunken åt siden.
- När mandlarna fått en liten yta så ta ut dem och låt dem svalna innan du krossar dem i en matberedare. Tillsätt 40g av florsockret och fortsätt finmala lite till.
- Blanda smör och resten av florsockret i en bunke och vispa tills blandningen är fluffig. Blanda sedan ner vaniljfrön och äggulorna i smeten och vispa lite till. Slutligen blandar du i både mandel- och mjölmixen i smeten och vispar ihop till en deg.
- Dela degen i två delar, plasta in och lägg i kylen över natten.
- Dagen efter värmer du ugnen till 180°C och tar sedan ut degen från kylen och börja kavla ut den till den är ca 0,5 cm tjock. Sedan är det dags att börja skära ut din kakor och här går det t.ex. att använda sig av pepparkaksformar. Kom bara ihåg att hälften av kakorna ska ha ett hål i mitten i någon form. Placera sedan kakorna på plåtar med bakplåtspaper och kyl dem i ca 10 minuter innan de bakas i ugnen i ca 6 minuter. Kakorna ska ha en gulaktig färg i mitten och ljusbrun ut mot kanterna när de är klara.
- Ta ut kakorna och låt dem svalna med du blandar sylten och alkoholen till en mix (det fungerar självklart med bara sylt också).
- När kakorna är kalla så brer du ett lager med syltmix på de hela kakorna och placerar kakorna med hål i mitten ovanpå, tryck försiktigt ihop de två kakorna och vid behov kan hålet fyllas på med lite extra sylt.
Börja fika!
Åh kanske ska prova :D