Jul i Europa - Lucka 19 - Julgås

På senare år har fler och fler irländare övergått till att servera gås som huvudnummer under julmiddagen så därför tänkte jag att vi tar oss en närmare titt på hur en sådan kan förberedas. Börja med fyllningen:
  • 900g potatis
  • 450g äpplen, skalade och hackade
  • 450g grovt hackad lök
  • 55g smör
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad citronmeliss
  • salt och peppar
Koka potatisen i saltat vatten och mosa dem sedan. Smält smöret i en kastrull på låg värme, stek sedan löken utan att den tar färg. Häll sedan ner äpplena och låt dem bli mjuka innan du rör ner den mosade potatisen och kryddorna. Låt sedan blandningen kallna innan du fyller gåsen.
 
Bilden är lånad från www.youtube.com
 
När du väljer din gås så tänk ungefär 450g rå fågel per portion för att veta vilken storlek du ska välja. Förutsatt att du köper en som redan är rensad så behöver du bara skölja av och torka av fågeln. Stick små hål i skinnet och gnid in fågeln med citron och kryddor som salt och peppar. Krydda gärna insidan av fågeln också med salt och peppar innan du fyller den med den svala fyllningen.
 
Värm ugnen till 250°C och ställ in fågeln i ca 10 minuter, sänk sedan värmen till 175°C och tillaga i ca 2-2 ½ timme. Under tiden måste du dock ta ut fågeln 3-4 gånger för att ösa ur överskottsfett annars kommer gåsen få en väldig fet smak. Stick fågeln i de tjockaste delarna och när juicen är klar så är fågeln klar. Servera gärna med ugnsstekt potatis och grönsaker som t.ex. rödkål.
 
Bild lånad från www.dailymail.co.uk
24 kommentarer publicerat i Allmänt
Taggar: Irlänsk jul, Jul, Julfirande, Julkalender, Julmat
#1 - - Natalia:

Så gott :D

#2 - - Emma :

åh spännande, såg gott ut :)

#3 - - Basilica/Maud:

Kalkon har jag ätit men aldrig gås. Ser verkligen gott ut.
God Jul och Gott Nytt År.

#4 - - Veiken:

Inte dumt alls med fågel till jul. Vi kanske ska minimera våra julbord lite...
Svar: Visst sticker vi snart! :)

#5 - - Linda:

Det ser super gott ut :-)

#6 - - jessy:

Det är olika beroende på vilken av utbildningarna man vill gå, men den jag vill gå kostar 24 tusen haha :(

Svar: Ah då förstår jag att det krävs lite sparande!
Kattis

#7 - - Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★:

Intressant har nog aldrig ätit gås faktiskt :)

#8 - - A M:

Det låter och ser supergott ut, tyvärr äter jag inte kött eller kyckling :/
sv; Ellerhur, massa kul! :D

Svar: Aha men det kanske går att göra en tofugås istället!?☺
Kattis

#9 - - Znogge:

Gås är verkligen gott och något som vi tyvärr äter på tok för sällan! Såsen brukar bli gudomlig...

#10 - - ajlimullersandvik.blogg.se:

Alltså gås är såååå gott, hatar mig själv lite för det men... YUM!

#11 - - Erika:

Men åh, smarrigt :)

#12 - - Annie:

Kul att läsa :)
Det visste jag inte faktiskt, så nu har jag lärt mig nåt nytt ;)
Har nog aldrig ätit gås faktiskt.

Sv: Tack så mycket :)
Hoppas att Du får en bra start på veckan :)

Kram*

#13 - - elin stridh:

åh så gott :D

#14 - - NICOLE:

Känns nästan lite obehagligt:o .. Hoppas din vecka börjat bra! =)

Svar: Är gåsen obehaglig!?
Kattis

#15 - - KajsaStina:

Hej! Jag har en veckans blogg, skulle vara superkul om du var med!

#16 - - Henrik Olsson:

Den där hade man velat sätta tänderna i! :)

#17 - - Fanny Edfast:

Vad roligt julrecept! :D

#18 - - Sara Ekman:

Mums!

#19 - - marianne cargus:

Den fyllningen ska jag prova i en av ankorna så småningom...:)

#20 - - Julia Svensson:

Åh vad gott!!

#21 - - Gabriella :

Åh så gott!!

#22 - - Tilda Barkselius:

Lät himla spännande :)

#23 - - Ulrika Webersköld:

åhh mums !1
jodå skrev just till en annan tjej i år peppar har de inte hoppat in i den ännu lite mindre plts deremellan kanske. den minsta tog en kula igår men sen har de bara legat under . o när nyss den största försökte ta me tassenpå sa ja nä nä då gick hon så peppar säger bara det fniss

#24 - - moamedalicia.blogg.se:

Wow, vilket mäktigt recept. Värst va du är duktig på mat 😍

Svar: Mat är ju så skoj!😀
Kattis