Jul i Europa - Lucka 2 - Melomakaronas

- 150g mannagryn
- 500g mjöl
- 1/2 msk bakpulver
- 100g apelsinjuice
- 3 msk cognac
- 100g socker
- 1 rågad msk mald kanel
- 1/3 tsk mald muskot
- 1/3 tsk mald kryddnejlika
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1/2 msk bikarbonat
- 90g vatten
- 125g olivolja
- 125g vegetabilisk olja
- 50g honung
- Rivet skal av 1 apelsin
- 400g vatten
- 800g socker
- 120g glykossirap
- 1 kanelstång
- apelsinskal
- 400g honung
- 200g hackade valnötter
- Mald kanel (frivilligt)
- Mald kryddnejlika (frivilligt)

-
Börja med sirapen. Häll alla ingredienser förutom honungen I en kastrull och koka upp. Koka i ca 3-4 minuter, tills sockret är upplöst, och ta sedan av kastullen från plattan så blandningen kan svalna. När det har svalnat rör du ner honungen.
-
Förbered degen för kakorna genom att röra ihop mannangryn, mjöl och bakpulver i en bunke.
-
I en andra större bunke rör du ner apelsinjuice, konjak, socker och kryddor (kryddnejlika, kanel, vanilj och muscot). Sist rör du ner bikarbonat och rör om i ca 5-10 sek tills det är upplöst och börjar skumma. Rör sedan i vatten, oljan, apelsinskalet och honungen.
-
Nu är det dags att blanda ner den torra blandningen från steg 2 i den stora bunken och sedan börja knåda degen. Det äör dock viktigt att inte överarbeta degen eller ha i mer mjöl än receptet säger då det kan göra kakorna sega.
-
Värm ugnen till 180°C och förbered två plåtar med bakplåtspapper. Använd ca 50 g deg och forma som ett ägg, placera på plåten och stick försiktigt några hål i toppen med en gaffel (inte hela vägen igenom). Fortsätt sedan på samma sätt med resten av degen och fyll plåtarna. Baka dem sedan i ca 20 min i ugnen tills de fått en gyllenbrun färg och är helt klara.
-
När kakorna är klara sänker du ner dem försiktigt i det kalla sockerlaget, vänd dem med sked så kakorna kan absorbera sockerlaget i ca 20 sek. Beroende på hur stor kastrull du använt dig av till sockerlaget så kan du behöver göra detta i 2-3 batcher. När kakorna är klara i sockerlaget så placera dem på ett fat och strö över hackad valnöt.
Spännande. Har varken smakat eller hört talas om dom där kakorna, eller vad det är :)