Jul i Europa - Lucka 21 - Ris á l'amande

Ris á l'amande är troligtvis den vanligaste och mest traditionella juldesserten i Danmark och är enkelt sett en rispudding med vanilj, mandel och grädde som serveras med varm körsbärssås. I puddingen läggs alltid en hel mandel och en liten lek inleds, personen som hittar den hela mandeln vinner ett pris (vanligen en gåva för ca 150 kr) och detta leder ofta till väldigt fulla magar. Ibland ligger mandeln på botten i skålen och alla runt bordet fortsätter äta tills någon hittar den. Låter det intressant? Då måste du börja med att göra rispuddingen (recepten nedan räcker till 4 portioner):
  • 2,25 dl grötris
  • 1 dl vatten
  • 1 liter mjölk
  • 1-2 vaniljstänger
Börja med att hälla ris och vatten i en kastrull och koka upp, låt koka i ca 2 minuter innan du häller i mjölken. Låt mjölken koka upp men kom ihåg att röra kontinuerligt så inget bränner fast i botten. Addera frön från vaniljstänger och de tomma stängerna då de fortfarande innehåller mycket smak. Koka lätt under lock i ca 35 minuter men kom ihåg att röra om då och då. När puddingen är klar tar du ur vaniljstängerna och låter puddingen svalna i kylen innan du gör ris á l'amande.
 
Bild lånad från www.boilandtrouble.com
 
Ris á l'amande:
  • Rispudding
  • 150g mandlar
  • 2 msk socker
  • 5 dl grädde
  • Körsbärssås
Koka upp vatten och häll över i en skål, håll sedan i mandlarna och blötlägg dem i ca 5 minuter. Plocka sedan ur en mandel i taget och gnugga dem mellan två fingrar så skalet släpper...eller så köper du skalade mandlar. Hacka mandlarna och blanda sedan ner dem i den svala rispuddingen men kom ihåg att spara en hel om ni vill spela julspelet. Blanda i sockret.
Vispa grädden i separat skål och blanda sedan ner det i puddingen försiktigt och ställ in i kylen tills det är dags att servera. Servera med varm körsbärssås!
 
Bilden lånad från www.idenyt.dk
27 kommentarer publicerat i Allmänt
Taggar: Dansk jul, Jul, Julfirande, Julkalender, Julmat
#1 - - Tuva Björnwall:

gott :D

#2 - - FREEDOMtravel:

Det är väl oxå ett mer korrekt namn (som antyder mandeln) istället för vårt konstiga ris a la malta ;)

Svar: Hehe ja, har alltid funderat på hur malta kom in i namnet på vår svenska variant....
Kattis

#3 - - Anita:

Gott :D

#4 - - Linda:

Åh, det där vill jag göra till jul!!

Svar: Gört!😀
Kattis

#5 - - moamedalicia.blogg.se:

haha meen nu förstår jag varför du plötsligt har massor av goda recept i bloggen dagligen<3.. det är liksom din julkalender? typ som en daglig lucka, visst? åh vad kul i sånt fall för jag har nämligen sparat en del av recepten :P har aldrig smakar denna ris alamande men kanske dags och göra det? =)

Svar: Ja testa...jag föredrar vår svenska version med apelsin istället för körsbär. Går även att byta ut till hallon eller jordgubbssås om man hellre vill det!😛
Kattis

#6 - - Anonym:

men hur gott låter inte de där :D

Svar: Massa mums!😀
Kattis

#7 - - Natalia:

Inte alls smart att gå in på din blogg när man är hungrig haha ;)

Svar: Haha nä det kan vara lite jobbigt vissa dagar!😄
Kattis

#8 - - Znogge:

Det blir något liknande här fast vår serveras med mixade jordgubbar vilket är väldigt gott!

Svar: Åhå jordgubbar var en ny variant för min del men kan tänka mig att det är jättegott!☺
Kattis

#9 - - Henrik Olsson:

Är det inte likt ris a la malta? :)

Svar: Jodå det är nog bara körsbärssåsen som byts mot apelsiner så är det en ris ala malta istället!😛
Kattis

#10 - - Carolina Thoor:

Åh så gott!

Sv; kul att du tyckte om listan. Ja, men absolut. Jag var absolut så lycklig under år 2015, men jag tror nog alla gånger att det här året var ett av dem bästa, hihi! Ja, tack. Dem orden värmer... <3

Haha, eller hur. Hur stor risk som helst ju! Men dem kanske verkligen bevakar som hökar över granen? No idea, men vår danske vän i familjen gör inte det, där hemma (där jag ska fira jul iår) har vi plastljus ;)

Nej, spännande som sagt! :D

#11 - - Annie:

Det där ser såå gott ut! och härliga bilder-som vanligt ;)
Ser så inbjudande ut ;) vattnas i munnen nu ;)

Hoppas Du får en fin kväll<3

Kram

#12 - - Liene Svärd:

sv: Ja det är kul att jag kan köpa dem :D
Brukar aldrig köpa julklapp till mig själv men nu blev det så.

Det där är gott!

#13 - - Tilda:

Mums vad gott!! <3

#14 - - elin stridh:

det där är så gott :D

#15 - - Julia Persson:

Gud va gott!

#16 - - A M:

Bland det godaste som finns alltså!!
sv: Ja, besökte julmarknaden på tivolit för något år sedan! Så himla mysigt!! Visst är det! :D

#17 - - Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★:

Åh låter jättegott :D

#18 - - Marianne :

Det är ju nästan som vår ris a' la Malta....byt körsbär mot apelsin...voila :)

Det går tydligen åt energi för läkningen ;)

#19 - - Gabriella :

Låter ju såå himla gott!!

#20 - - Petra:

sv hoppas allt är bra med dig

#21 - - Linda:

Detta har jag smakat och det är så himla gott! Körsbärssåsen gör allt!
Svar: Hihi ja listan är utan inbördes ordning men någon slags prio har den ändå,hehe. Åh vill resa nu,nu nu! Jamen fågel är gott alltså!
Ja det är ju så, jäkla microsoft väntar på deras svar! Åh gjorde du, jag gillade den skarpt!

#22 - - Julia Svensson:

Åh vad gott!

#23 - - Ida Lindborg ♡:

så gott!

#24 - - Sara Ekman:

Gottigt! :)

#25 - - NICOLE:

Så kul att få läsa om :) Verkar ju lite speciellt men det kanske är gott :)

Svar: Om man gillar körsbär så är det gott!☺
Kattis

#26 - - ullie:

mmm men så gott mums fin torsdag

#27 - - Heidi:

Hej! JULTÄVLING PÅGÅNG!
Vinn en julklapp värt 100:- och bli årets julblogg då du blir länkad i en vecka i sträck!

Skynda på att delta! Tävlingen stänger 24 dec kl 12.00! GOD JUL! :*

För mer info och var man deltar hittar du här ; http://heiduskaja.blogg.se/2016/december/jultavling-vinn-en-julklapp-och-bli-arets-julblogg-2016.html

Svar: Kikar på det
Kattis