Åhåhåhåh jag vet att förra receptet var godsaker men pratar vi jul i Frankrike så måste vi även prata om deras Buche de Noel, eller julstubbe som vi skulle säga i Sverige. Har ni sett de här konstverken förut?
Bilder lånade från www.communitycuisine.com och www.cookdiary.net
Choklad biscuit till rulltårtan:
100g vetemjöl
240g mandelmjöl
420g strösocker
390g äggvitor
80g äggula
80g kakaopulver
Choklad ganache:
5 dl vispgrädde
200g hackad mjölkchoklad
200g mörk choklad
Creme au beurre (smörkräm):
4 st ägg
400g strösocker
150g vatten
400g rumstempererat osaltat smör
Bild lånad från www.fqmc.org
Dags att börja baka:
Choklad biscuit till rulltårtan
Sätt ugnen på 250°C och börja sedan med att blanda ihop kakao, vetemjöl, mandelmjöl och 140g strösocker i en bunke.
Vispa äggvitorna fluffigt, strö över 280g socker och vispa som en maräng. Blanda försiktigt ner äggulorna med en slickepott och rör sedan ner äggblandningen i mjölblandningen. Blanda tills du får en jämn smet.
Bre smeten på en plåt med smörpapper och baka i ugnen i 7-8 min.
Direkt efter bakning täcker du tårtbotten med en kökshandduk och låter den svalna.
Choklad ganache (används både till att smaksätta smörkrämen och att bre på tårtbotten)
Koka upp grädde och smält chokladen i ett vattenbad.
Häll lite grädde i chokladen och friktionera med en slickepott, krämen kommer att se lite konstig ut med det gör ingenting. Häll i lite grädde i taget tills all grädde är i blandningen. Ta sedan fram stavmixern och mixa i en minut utan att släppa in någon luft i krämen.
Plasta in blandninen och låt stå i rumstemperatur.
Creme au beurre (smörkrämen)
Vispa ägg och 50g av sockret fluffigt.
Koka upp resten av sockret (350g) tillsammans med vattnet tills det når 120°C. Häll sedan det kokande sockervattnet sakta över äggblandningen samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills blandningen blivit ganska kall (under 25°C).
Blanda i smöret och fortsätt vispa några minuter till.
Blanda i 2/3 av ganachen.
Bre den ganache som är kvar på chokladbotten och bre sedan på hälften av smörkrämen. Rulla ihop och kyl.
Använd sedan resten av smörkrämen till att dekorera stubben och håll inte tillbaka på dekorationerna heller.
Men fan så mumsigt! Nej, den här coola bakelsen har jag faktiskt inte sätt. Men gud så den ser god ut :D
Sv; ja, mycket planerat i december och mer planerat är det allt eftersom efter att jag skrivit det här inlägget. Så nu är den verkligen fullspäckad haha :D
Nej, precis. Hörde att Gävle-bocken endast stod i några timmar i år. Men tyckte jag såg något på facebook att den nu är uppbyggd igen. Är det sant?
sv; hahah ja men typ xD men skulle nog inte hinna använda alla ändå xD
ja, är synd att det alltid ska vara nån som ska förstöra. hörde i morse på radion att nån har kört bil in i lillbocken nu också. man blir så ledsen när man hör sånt :(
Det låter lite som drömrulltårta... älskar det! Så det där lär garanterat gå hem hos mig! :D
SV: Det är väldigt skönt att oktober och november "redan" är över :)
Tack! Det känns väldigt bra! Det har varit en väldigt bra utbildning och jag har lärt mig massor, inte minst när det gäller livspussel och träningsplanering. :)
Haha, så är det väl ibland. Det självklara ligger för nära för att man ska se det direkt :P
Men fan så mumsigt! Nej, den här coola bakelsen har jag faktiskt inte sätt. Men gud så den ser god ut :D
Sv; ja, mycket planerat i december och mer planerat är det allt eftersom efter att jag skrivit det här inlägget. Så nu är den verkligen fullspäckad haha :D
Nej, precis. Hörde att Gävle-bocken endast stod i några timmar i år. Men tyckte jag såg något på facebook att den nu är uppbyggd igen. Är det sant?